Новини і автомобілі

"Нехай Господь надихає вас мудрістю"

Зміст

Глави українських Церков, вітаючи вірних з одним із найурочистіших християнських свят — Різдвом Христовим, попри важкі випробування, закликають радіти народженню Сина Божого. Бо різдвяна радість — "це запорука нашої стійкості й незламності"

Нехай Господь надихає вас мудрістю 1

Блаженніший Епіфаній, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Православної Церкви України:

— Дорогі брати і сестри! Різдво Христове приносить мир у світ, звіщає істину, освітлює шлях праведності й вічного життя, дарує примирення нас, людей, із нашим Небесним Отцем. Водночас прихід у світ Сина Божого спонукає нас до боротьби, до боротьби зі злом, із гріхом, із темрявою віку цього, і без перемоги у цій боротьбі не досягається справжній мир... Всі ці міркування особливо відлунюють у наших серцях у час найважчих випробувань війною, які переживає український народ...

І нині, в ці святкові дні, ми з особливим почуттям просимо Господа допомогти подолати супротивників, що принесли горе в наш дім, допомогти остаточно вигнати чужоземну навалу з української землі й завдяки перемозі правди утвердити справедливий та тривалий мир. Святкуючи Різдво Христове, ми утверджуємося в переконанні, що так і буде, але водночас ми пам'ятаємо тих, хто захищає правду і свободу — наших воїнів, які зараз обороняють нас від RU24022022FASH21 агресії. Найтепліші молитви і найсердечніші побажання сьогодні лунають для наших новітніх героїв.

Згадаймо також і наших братів та сестер, які вимушені відзначати свята у неволі, на тимчасово окупованих українських землях. Згадаймо про наших військових і цивільних полонених та інших несправедливо ув'язнених і попросімо в Господа для них захисту і скорішого звільнення. Згадаймо у молитві всіх вимушених переселенців та біженців. Нехай із вами буде милість і допомога Божа, адже й Сам Христос був утікачем і переховувався від злоби Ірода в чужій землі. Згадаймо вдячною молитвою волонтерів, жертводавців та всіх людей доброї волі, які в час тяжких ви- , пробувань війною допомагають потребуючим. Нехай Господь благословляє успіхом усі ваші добрі справи та винагородить стократно.

Вітаю з Різдвом Христовим та Новоліттям... усіх, хто покликаний працювати на благо українського народу та здійснює служіння йому. Нехай Господь надихає вас мудрістю та допомагає у боротьбі з ворогом!

Попри всі важкі нинішні випробування, радість Різдва Христового наповнює наші серця, відганяючи скорботу, біль та журбу, а світло Вифлеємської зірки нехай спрямовує всіх нас до Сина Божого, з Яким ми здатні перемогти всяке зло.

Сердечно вітаю повноту нашої помісної Православної Церкви і весь український народ! Христос народився! Славімо Його!

Нехай Господь надихає вас мудрістю 2

Блаженніший Святослав, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, глава Української Греко-Католицької Церкви:

— Дорогі в Христі! Святкувати Різдво Христове - це відкритися радості, яка триває вічно. Божий Син стає одним із нас — з нами Бог! ...Ми покликані до радості справжньої, щирої, глибокої, вічної. Вона дається нам як щедрий Божий дар. У цьому полягає глибоке значення воплочення Божого Сина — Він стає одним із нас, щоб прокласти нам дорогу до радості Отця свого й нашого.

Цього року, коли в українському небі ворог намагається приглушити сяйво різдвяної зорі своїми ракетами й бомбами, нам варто звертати увагу не на календар, не на астрономічні явища, а на те, що Христос сьогодні прийшов, щоб народитися в тілі замученої, розп'ятої і пораненої України. Можливо, це звучить парадоксально, але наша перемога в цій війні настане силою не могутніх цього світу, а новонародженого Божого Дитяти...

Святкувати Різдво означає не боятися небесної радості серед моря сліз і крові. Дозволити різдвяній радості вселитися у наші серця — це запорука нашої стійкості й незламності, нашої здатності переборювати всі життєві виклики... Тепер, під час війни, ми маємо святкувати Різдво більше, ніж будь-коли, — урочисто й відкрито, колядуючи з радістю — як вдома і в парафіяльних храмах, так і на вулицях наших міст та сіл.

Дорогі брати і сестри! Із Різдвом Христовим сердечно вітаю вас усіх: від Сходу до Заходу, від Півночі до Півдня — в Україні і на поселеннях, на всіх континентах світу. В особливий спосіб єднаюся з нашими воїнами на фронті. Обіймаю вас різдвяною радістю і дякую вам за мужність і героїзм. Обіймаю тих, кого війна змусила покинути домівку чи навіть рідну землю. Обіймаю наших поранених, як військових, так і цивільних. Зі сльозами обіймаю тих, хто втратив рідних і близьких у році, що минає. Ділюся словами любові й підтримки з кожним, хто перебуває у полоні чи на тимчасово окупованих територіях, хто терпить катування і наругу окупанта й не має змоги приготувати собі різдвяну вечерю чи на Різдво молитися у рідному храмі. Щиро вітаю зі святом наших волонтерів і тих, хто служить і працює для ліквідації наслідків війни та забезпечення життя наших мирних міст і сіл, зокрема, лікарів, рятувальників та енергетиків.

Від щирого серця бажаю всім вам справжньої радості дітей Божих, смачної куті, веселих свят Різдва Христового та щасливого, переможного, мирного і благословенного прийдешнього року! Христос народився! Славімо Його!

"Експрес" № 1 (10712) 5 — 12 січня 2023 року

Зміст