НОВОВОЛИНСЬК У ФОТОГРАФІЯХ
Контактний телефон: ...

Це — взірець виховання дітей

Зміст

Четвертого грудня християни відзначають Введення у храм Пречистої Діви Марії

Свято ще називають Третьою Пречистою, адже воно — третій у році празник, присвячений Богоматері, після Успіння (28 серпня) та Різдва Діви Марії (21 вересня).

Чим особлива подія, яку Церква вшановує цього дня?

— Йоаким і Анна, подружжя похилого віку, довго не мали дітей і довго просили Бога про малятко, — розповідає митрофорний протоієрей УАПЦ Володимир Целень. — А на знак винагороди обіцяли Йому віддати свою дитину на служіння. Коли Господь у чудесний спосіб виконав їхнє прохання, вони привели дівчинку, щойно вона досягла трирічного віку, до Єрусалимського храму.

— У Святому Письмі ми не знайдемо згадок про Введення у храм Діви Марії, — каже протоієрей Віктор Кайда (УПЦ КП). — Читаємо про неї лише з церковних передань та апокрифічних книг — протоєвангелія Якова та псевдоєвангелія Матвія. А от згадки про відзначення цього дня як церковного свята відомі вже від V століття.

Батьки силоміць не вели Марію до храму, а зупинилися на сходах перед його входом. Первосвященик Захарія, натхненний Святим Духом, завів Марію у святеє святих — місце, куди сам первосвященик лише раз на рік заходив.

Учинок батьків Марії — це приклад пожертви Богові, а також взірець виховання дітей. Він навчає того, що ми, коли обіцяємо щось Богові, маємо це виконувати. Знаємо — дівчинка виросла і стала матір'ю Сина Божого.

До речі, в нас багато іконографічних зображень саме Введення. У ньому проявляється любов до Бога з малих літ. Це свято дуже популярне в Україні.

Чи правда, що молитва жінок, які хочуть стати матерями, найсильніша у день цього свята?

о. Володимир Целень:

— Молитися за те, щоби Бог дав первістка, варто постійно, як це робили Йоаким і Анна. Обставин, які б указували на те, що саме цього дня молитва про це важливіша, нема. Але очевидно, що вона цього дня набуває ще й великого символічного значення.

А чому в народі кажуть: першим до хати цього дня має зайти парубок?

— Ця думка має язичницьке коріння, — розповідає аспірантка кафедри фольклористики ЛНУ ім. І. Франка Лілія Шума. — Колись наші предки вірили: якщо першим поріг оселі на свято переступить дужий парубок, а ще якщо грошовитий, то всі в хаті будуть упродовж наступного року здорові та багаті. А якби того дня першою в гості зайшла стара баба, то варто лиха чекати. Утім такі вірування нічого спільного з наукою Церкви не мають.

Назар ДАНЧИШИН

„Експрес” № 88 (9601) 30 листопада — 7 грудня 2017 року

Зміст